2025 06 17 Kokkekamp 4

18.06.2025

Matinfluensere utfordret Sarpsborg-elever i bærekraftig kokkekamp

Tirsdag ettermiddag var det høy stemning på INSPIRIA science center, der ungdomsskoleelever fra Sarpsborg deltok i en spennende og uformell kokkekonkurranse. Med seg som lagledere hadde de to populære matinfluensere: Ellen Aabol og Kaaynelagermat som begge har over 100.000 følgere på sosiale medier.

Kokkekampen ble arrangert på INSPIRIAs nye skolekjøkken, kalt «INSPIRIA Matlab». Kjøkkenet er en ny satsing for undervisning, matkurs og sosiale aktiviteter, og tirsdag var det rigget for konkurranse.

Hovedtemaet for konkurransen var bærekraftig matlaging og reduksjon av matsvinn. Elevene skulle lage to retter som passer godt etter en lang skoledag, og som samtidig brukte overskuddsvarer, altså matvarer som ofte blir kastet til tross for at de fortsatt er fullt brukbare.

– Målet er å vise hvordan vi kan redde mer mat i hverdagen. Vi kaster altfor mye god mat i Norge, og det er helt unødvendig, sa Ellen Aabol, som ledet ett av lagene.

Laget hennes serverte gulrotlapper og en pizza fylt med ulike overskuddsingredienser. Kaaynes lag satset på en frisk smoothie og quesadillas med smakfullt fyll og guacamole.

– Vi må bli flinkere til å bruke sansene våre som å se, lukte og smake før vi kaster mat. Barn og unge er ofte bedre på dette enn oss voksne, smilte Kaayne.

Kampen mot klokka

Elevene, som kom fra Tindlund, Sandbakken, Kruseløkka og Grålum ungdomsskoler, fikk én time til å tilberede rettene. Råvarene kom fra Plateful, en aktør som redder matvarer butikkene ikke vil selge som for eksempel krokete poteter, store gulrøtter eller små agurker.

Etter intens jobbing ble rettene vurdert av et dommerpanel bestående av fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje, kokk Stina Thorsvik (INSPIRIA), Mette Løfblad (Plateful), Marie Kleppe (Matvett) og kokkelærling Amalie Dahl.

Få poeng skilte lagene

Det ble laget «Spice Girls», ledet av Ellen Aabol, som til slutt gikk av med seieren med knapp margin foran Kaaynes lag, «Godt og blandet».

– Det var utrolig gøy å vinne! Vi samarbeidet godt, og det var morsomt å prøve nye oppskrifter. Nå har vi lyst til å teste dette hjemme også. Vi trodde egentlig det andre laget kom til å vinne, for de var kjempeflinke, sa de glade jentene på vinnerlaget.

Arrangementet var støttet av Sparebankstiftelsen DNB, og bidro både til matglede, kunnskap om bærekraft – og ikke minst en uforglemmelig opplevelse for de unge deltakerne.